30 Mayıs 2013 Perşembe

Mutfak Modelleri,L ,U,Bir ve İki Duvarlı,Amerikan Mutfaklar

Mutfak Modelleri,L ,U,Bir ve İki Duvarlı,Amerikan Mutfaklar

genis_mutfakMutfaktaki çalışma alanlarının düzenlenmesinde başlıca beş yöntem uygulanmaktadır.İki duvarlı,Bir Duvarlı,Amerikan L mutfak,U mutfak vs…
a) Düz (Bir Duvarlı) Mutfaklar:
Mutfak planları arasında en basit olanı, dar ve uzun mutfak biçimleri için düşünülen
Tek duvarlı mutfaklardır. Bu tür düzenlemede, bütün çalışma merkezleri ve mutfak araçları bir duvar önünde düşünülmüştür. Düz mutfak planlarında, pişirme ve temizleme merkezleri arasında bir çalışma alanı tespit edilebileceği gibi, daha uzun mutfak biçimlerinde yıkama merkezinin her iki yanında uygun çalışma alanları düzenlenebilir. Bu gibi düzenlemede çalışma trafiğinin yoğun ve yorucu olmaması için, soldan sağa doğru temizleme, hazırlama ve pişirme sıralamasına uyulmalıdır.
b) Koridor (İki Duvarlı) Mutfaklar:
İki duvarlı mutfaklar ekonomik mutfak biçimleri arasında yer alır. Mutfak yeterince
geniş ise pişirme ve temizlik alanlarını bir duvarda toplamak uygun olur. Mutfak araç ve malzemeleri ise diğer duvar önünde yerleştirilir. Böylece ortada rahatça hareket edilebilecek bir alan bırakılabilmekte ve mutfak faaliyetlerinde işten ve zamandan tasarruf edilebilmektedir.
c) Köşe (L) Mutfaklar:
Bu mutfak biçimi, ufak ve kare boyutlu mutfaklar için uygun bir düzenleme olarak
düşünülür. Bu yöntemde çalışma ve temizlik merkezi bir duvar üzerinde, pişirme merkezi ise diğer duvarda yer alır. Yerleştirme düzeni, mutfak dolapları ise kesişen iki duvarda yer alır. Yerleştirme düzeni, mutfak dolapları ise kesişen iki duvarda, çalışma ve temizlik merkezi ile pişirme merkezi arasında düzenlenir.
d) (U) Mutfaklar:
En iyi mutfak biçimlerinden biri olan bu düzenlemede, temizlik merkezi (U) ortasında
olmak üzere, diğer çalışma alanları ve dolaplar çevrede düzenlenir. Kapı ve pencereler mutfağın uygun yerlerinde ise, fırın ve bulaşık evyesi bitişik duvarlar üzerinde bulunur. Bulaşık evyesinin fırın ile buzdolabı arasında olması ve her iki yanında uygun bir çalışma alanı bırakılması elverişli bir düzenleme yöntemidir.
e) Merkez Mutfaklar:
Merkez mutfak yöntemi geniş imkanlı evler için düşünülen bir düzenleme yöntemidir.
Bu yöntemde, bütün çalışma merkezleri mutfak ortasında bir arada toplanmıştır. Bir merkez çevresinde mutfak faaliyetlerinin yürütülmesinin önemli bir kolaylık olacağı şüphesizdir.
Alıntıdır…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder