30 Mayıs 2013 Perşembe

Mutfak Düzenlemesi ölçüleri nasıl olmalıdır?

Mutfak Düzenlemesi ölçüleri nasıl olmalıdır?

mutfak_duzenlemesiMutfakta Çalışma Alanı Ergonomisi
Bir çalışma mekanı; yatay, dikey ve derinlik olmak üzere 3 çalışma alanını kapsar. Normal, en fazla ve en az değerler kolun uzanma ve kavrama mesafelerine göre oluşmaktadır.
Yatay düzlemine kolun, omuzla dirsek arasındaki üst kısmının, uzanmadan doğan bir pozisyonda olduğu, dirseğin dinamik iç etkileri de göz önüne alınarak, sadece dirsekle el arasındaki ön kolun uzandığı durumda ulaşılabilen uzaklığın belirlendiği alanlara “normal çalışma-eylem alanı” denir.
Yatay düzlemde en fazla çalışma alanı ise kolun omuzdan başlayarak uzatılmasıyla erişilebilen, parmakların bir şey tutacak şekilde tutulması durumundaki uzaklığın belirlendiği alandır. Zararlı etkiler olmaksızın 79-80 cm mesafeye kolun rastgele uzatılabileceğini bilmek gerekir.
Düşey düzlemde kavrama yüksekliğinin belirlenmesinde en kısa boylu insanlar göz önüne alınmalıdır. İnsan boyu ile kolun kavrama yüksekliği arasındaki bağlantı:
Kolun maksimum kavrama yüksekliği = 1,24 x insan boyu olarak verilmiştir.
Ayakta el ile çalışma durumunda, yükseklik en fazla dirsek seviyesinin 5 cm ile 10 cm üstünde olmalıdır. Bu düzlemin yüksekliğinin belirlenmesinde yüzey üzerinde yapılacak işin yapısı da göz önüne alınmalıdır. Örneğin, prinç ayıklama gibi dikkat isteyen ince işlerde sırt kaslarındaki statik yükü azaltmak üzere dirseklerin destek olması istenir. Çalışma düzleminin yüksekliği bu durumda dirsek yüksekliğinin 5 cm – 10 cm üzerinde olması, işin daha rahat olmasını sağlar. Alet, malzeme değişik kaplara gerek duyulan çalışmalarda çalışma düzleminin dirsek yükseltisinin 5 cm – 10 cm altında yerleştirilmiş olması uygundur. Büyük güç sarfiyatı gerektiren ve vücudun üst kısmının ağırlığından yararlanarak yapılan işlerde yükseltinin 15 cm ile 20 cm altına yerleştirilmiş olmalıdır.
Oturularak yapılan çalışmalarda, çalışma düzleminin optimal yüksekliği dirsek seviyesinden birkaç cm aşağısında olmalıdır. Gövdenin hafifçe öne eğilmesi, çalışma düzlemi üzerinde uzanan kollar, bu çalışma için en az yorgunluğa yol açan eylemlerdir.
alıntıdır…

mutfak_duzenlemesiMutfakta Çalışma Alanı Ergonomisi
Bir çalışma mekanı; yatay, dikey ve derinlik olmak üzere 3 çalışma alanını kapsar. Normal, en fazla ve en az değerler kolun uzanma ve kavrama mesafelerine göre oluşmaktadır.
Yatay düzlemine kolun, omuzla dirsek arasındaki üst kısmının, uzanmadan doğan bir pozisyonda olduğu, dirseğin dinamik iç etkileri de göz önüne alınarak, sadece dirsekle el arasındaki ön kolun uzandığı durumda ulaşılabilen uzaklığın belirlendiği alanlara “normal çalışma-eylem alanı” denir.
Yatay düzlemde en fazla çalışma alanı ise kolun omuzdan başlayarak uzatılmasıyla erişilebilen, parmakların bir şey tutacak şekilde tutulması durumundaki uzaklığın belirlendiği alandır. Zararlı etkiler olmaksızın 79-80 cm mesafeye kolun rastgele uzatılabileceğini bilmek gerekir.
Düşey düzlemde kavrama yüksekliğinin belirlenmesinde en kısa boylu insanlar göz önüne alınmalıdır. İnsan boyu ile kolun kavrama yüksekliği arasındaki bağlantı:
Kolun maksimum kavrama yüksekliği = 1,24 x insan boyu olarak verilmiştir.
Ayakta el ile çalışma durumunda, yükseklik en fazla dirsek seviyesinin 5 cm ile 10 cm üstünde olmalıdır. Bu düzlemin yüksekliğinin belirlenmesinde yüzey üzerinde yapılacak işin yapısı da göz önüne alınmalıdır. Örneğin, prinç ayıklama gibi dikkat isteyen ince işlerde sırt kaslarındaki statik yükü azaltmak üzere dirseklerin destek olması istenir. Çalışma düzleminin yüksekliği bu durumda dirsek yüksekliğinin 5 cm – 10 cm üzerinde olması, işin daha rahat olmasını sağlar. Alet, malzeme değişik kaplara gerek duyulan çalışmalarda çalışma düzleminin dirsek yükseltisinin 5 cm – 10 cm altında yerleştirilmiş olması uygundur. Büyük güç sarfiyatı gerektiren ve vücudun üst kısmının ağırlığından yararlanarak yapılan işlerde yükseltinin 15 cm ile 20 cm altına yerleştirilmiş olmalıdır.
Oturularak yapılan çalışmalarda, çalışma düzleminin optimal yüksekliği dirsek seviyesinden birkaç cm aşağısında olmalıdır. Gövdenin hafifçe öne eğilmesi, çalışma düzlemi üzerinde uzanan kollar, bu çalışma için en az yorgunluğa yol açan eylemlerdir.
alıntıdır…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder