3 Haziran 2013 Pazartesi

Fayans ve Karo İlişkisi

Fayans ya da diğer bir deyişle karo, mekanlarımızın yer ve duvarlarını süsleyen topraktan yapılan kaplama malzemeleridir. Ancak yalnış bilinen bir gerçeği düzelterek başlayalım. Tüm yer ve zemin kaplamalarına günümüzde seramik adı verilse de aslında bu ad yanlıştır. Doğrusu;
Fayans : Bir zamanlar küçük ebatlarda ve kare şeklinde olan, genellikle mutfak ve banyolarda kullanılan ve genellikle parlak yüzeyli, küçük ebatlı olan kaplama malzemeleridir.
fayans
Karo : Seramik ya da granit / porselen olan, seramiğe göre daha tasarımsal olabilen, ebat çeşitliliği daha fazla olan, mat ya da parlak olabilen, kare değil, dikdörtgen, beşgen, altıgen, yuvarlak ya da daha farklı şekillerde olabilen kaplama malzemeleridir.
3 boyutlu karo
Seramik ile Porselen ‘in en büyük farkı ise kullanım alanlarından dolayı ortaya çıkmaktadır. Porselen karolar seramik karolara göre daha dayanıklıdır. Bu nedenle porselen karolar daha çok yoğun kullanıma maruz kalan mekanlarda kullanılır.Buna örnek olarak hastaneleri, iş yerlerini, alışveriş merkezlerini verebiliriz. Ancak seramik karolar daha çok mutfak, banyo gibi daha az kullanılan mekanlarda tercih edilmektedir. Bu iki karo çeşidi arasındaki dayanımın en önemli 2 sebebi vardır. 1. sebebi pişirim sıcaklıklarıdır, porselen karolar seramik karolara göre daha yüksek sıcaklıkta pişirilir. Bir diğer fark ise içerdikleri ham maddelerdir. Dayanımın da etkisiyle porselen karolar seramik karolara göre daha büyük ebattadırlar. Bu karolarda kendi içlerinde yer karosu ya da duvar karosu olarak kullanım alanlarına göre ayrılmaktadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder